چگونه بهترین صندوق سرمایه‌گذاری را انتخاب کنیم؟

سرمایه‌گذاری یکی از بهترین روش‌ها برای حفظ ارزش پول در مقابل تورم و اوضاع نا‌مناسب اقتصادی در جامعه است. در حال حاضر بازارهای متنوعی برای سرمایه‌‌گذاری وجود دارند که افراد بنا به سطح دانش و علایق خود، در این بسترهای مختلف سرمایه‌گذاری می‌کنند. بازار سرمایه یکی از بهترین بسترهای سرمایه‌گذاری در کشور است که در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه افراد قرار گرفته است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری یکی از ابزارهای مهم سرمایه‌گذاری در بازار بورس هستند که افراد زیادی پول‌های خود را در این صندوق‌ها تزریق می‌کنند. سوال اصلی این است که صندوق سرمایه‌گذاری چیست؟ ساز و کار این صندوق‌ها در بازار بورس به چه شکلی است؟ کدام صندوق سرمایه گذاری بهتر است؟ در این مقاله به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.

صندوق سرمایه‌گذاری چیست؟

برای پاسخ به این سوال که کدام صندوق سرمایه گذاری بهتر است؟ با شناسایی انواع روش‌های سرمایه‌گذاری در بازار بورس شروع می‌کنیم. در حال حاضر دو روش مستقیم و غیرمستقیم برای سرمایه گذاری در بورس وجود دارد. روش مستقیم، بیشتر مناسب افرادی است که دانش بورسی بالایی دارند و به صورت مستقیم معاملات خود را از طریق سامانه معاملات آنلاین کارگزاری‌ها انجام می‌دهند. روش غیر مستقیم (صندوق‌های سرمایه‌گذاری) هم مناسب افرادی است که دانش یا زمان کافی برای انجام معاملات به صورت مستقیم را ندارند، البته افراد حرفه‌ای هم از مزیت صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بازار بورس بهره‌مند می‌شوند.

در روش مستقیم، معامله‌گران باید با تمام چارچوب‌های معاملاتی و تکنیک‌های خرید و فروش سهام در بازار بورس آشنایی داشته باشند. در روش غیر مستقیم نیازی به دانش بورسی بالا نیست و افراد به راحتی می‌توانند پول خود را در صندوق‌های سرمایه‌گذاری تزریق کنند. علاوه بر این، صندوق‌های سرمایه‌گذاری از انواع مختلفی تشکیل شده‌اند که سرمایه‌گذاران بنا به اهداف و استراتژی‌های خود، از این صندوق‌ها در بازار بورس بهره‌مند می‌شوند. تفاوت اصلی میان صندوق‌های سرمایه‌گذاری، در «ترکیب دارایی» آن‌‌ها است. همین عامل باعث می‌شود که میزان ریسک‌پذیری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری، متفاوت باشد.

انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بورس

برای این که بدانید کدام صندوق سرمایه گذاری بهتر است ابتدا باید با انواع صندوق‌ها آشنا شوید. همان‌طور که اشاره کردیم صندوق‌ها از نظر ترکیب دارایی به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند و افراد بر اساس میزان ریسک‌پذیری و اهدافی که دارند، فرایند سرمایه‌گذاری خود را شروع می‌کنند. انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری دربازار بورس عبارت‌اند از:

صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت:

معمولاً 70 الی 90 درصد دارایی صندوق‌های با درآمد ثابت را اوراق مشارکت، گواهی سپرده بانکی، سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت تشکیل می‌دهند. باقی‌مانده دارایی این صندوق‌ها معمولاً با اختیار مدیر صندوق تا سقف 10 درصد در بورس و اوراق بهادار سرمایه‌گذاری می‌شود. این صندوق مناسب افرادی است که از هیجان زیاد دوری می‌کنند. به عبارت دیگر، میزان ریسک‌پذیری این صندوق‌ها بسیار پایین است.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام:

بخش زیادی از دارایی‌ صندوق‌های سهامی (حداقل 70 درصد) از سهام و اوراق بهادار تشکیل شده است. مابقی دارایی این صندوق‌ها از موارد دیگر نظیر اوراق مشارکت، اوراق بهادار، سپرده‌های بانکی و ... تشکیل می‌شود. این صندوق‌ها سود تضمین‌ شده‌ای برای سرمایه‌گذاران ندارند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام بیشتر مناسب افرادی است که ریسک‌پذیری بالایی در فرایند معاملات سهام دارند. باید در نظر داشته باشید که سود کسب شده در این صندوق‌ نسبت به سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری، بیشتر است.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط:

در این نوع صندوق، 40 درصد دارایی آن از سهام و اوراق بهادار، 40 درصد از اوراق با درآمد ثابت و 20 درصد بقیه بنا به تشخیص مدیر صندوق، از سایر اوراق تشکیل می‌شود. این صندوق‌ها حالتی میان صندوق‌های با درآمد ثابت و در سهام هستند که معمولا ریسک سرمایه‌گذاری در آن‌ها نسبت به صندوق‌های در سهام کمتر است و سرمایه‌گذاران از آن استقبال می‌کنند. علاوه بر صندوق‌های اشاره شده، صندوق‌های دیگری وجود دارند که عبارت‌اند از:

  • صندوق سرمایه‌گذاری بازار خارجی
  • صندوق سرمایه‌گذاری کالا
  • صندوق سرمایه‌گذاری ارزی

از آنجایی که این نوع از صندوق‌ها در ایران مرسوم نیستند، در این مقاله به آن‌ها اشاره نمی‌کنیم. تا این بخش از مقاله با انواع صندوق‌ها در بازار بورس ایران آشنا شدید، به نظر شما کدام صندوق سرمایه گذاری بهتر است؟

کدام صندوق سرمایه گذاری بهتر است؟

سرمایه‌گذاران حرفه‌ای با استفاده از ابزارها و روش‌های مختلف، می‌توانند صندوق‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری را در بازار بورس شناسایی کنند. برخی از موارد مهم در تشخیص بهترین صندوق‌ سرمایه‌گذاری عبارت‌اند از:

اعتبار صندوق سرمایه‌گذاری: عمده تصمیمات مهم در صندوق‌های سرمایه‌گذاری بر عهده مدیر صندوق است که همین مورد باعث می‌شود مدیر صندوق نقش پر رنگی در نحوه عملکرد صندوق داشته باشد. یک مدیر خوب معمولاً دارایی‌های صندوق را به شکلی مناسب در سبد سرمایه‌گذاری به کار می‌گیرد تا با یک ترکیب دارایی مناسب، سود خوب با ریسک کم برای سرمایه‌گذاران محقق شود. مجموع این عملکردها و تجربه خوب سرمایه‌گذاران، باعث کسب اعتبار و شهرت برای صندوق خواهد شد.

بررسی سوابق صندوق سرمایه‌گذاری: بررسی و ارزیابی سوابق صندوق‌های سرمایه‌گذاری یکی از نکات مهم است که در این مرحله فرد با استفاده از اطلاعات منتشر شده در سایت‌های رسمی (TSE و ... ) یا سایت خود صندوق مورد نظر، می‌تواند سوابق عملکردی صندوق را بررسی کند. اگر قصد شما یک سرمایه‌گذاری میان مدت یا بلندمدت است، پیشنهاد می‌کنیم سراغ صندوق‌هایی بروید که تقریبا 4 الی 5 سال از فعالیت آن‌ها در بازار بورس گذشته باشد چرا که در این شرایط، بررسی روند سرمایه‌گذاری و بازده صندوق برای شخص سرمایه‌گذار راحت‌تر خواهد بود.

در نهایت:

با در نظر گرفتن این موارد مهم، می‌توان به راحتی بهترین صندوق سرمایه‌گذاری را در بازار بورس شناسایی کرد. به عنوان یک سرمایه‌گذار باید در نظر داشته باشید که متناسب با اهداف و میزان ریسک‌پذیری که دارید، کدام نوع از صندوق‌های سرمایه‌گذاری برای شما مناسب‌تر است. با استفاده از نکات مهمی که در این مقاله ذکر شد، بهتر است در گام اول میزان اعتبار، سوابق و بازدهی صندوق مورد نظر را به خوبی بررسی کنید.

کلام آخر

سرمایه‌گذاری در بازار بورس به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌شود. افرادی که دانش بورسی و تجربه معاملات در بازار بورس را دارند، به روش مستقیم سرمایه‌گذاری می‌کنند. در نقطه مقابل افرادی هم که دانش یا زمان کافی برای معاملات مستقیم در بازار بورس را ندارند، به صورت غیرمستقیم سرمایه‌گذاری می‌کنند. یکی از ابزارهای محبوب در سرمایه‌گذاری غیرمستقیم، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری بنا به ترکیب دارایی که دارند از انواع مختلفی تشکیل می‌شوند. یکی از دغدغه‌های سرمایه‌گذاران مربوط به این می‌شود که کدام صندوق سرمایه گذاری بهتر است؟ در این مقاله به چند مولفه بسیار مهم برای انتخاب صندوق سرمایه‌گذاری در بازار بورس اشاره کردیم.