بررسی خطرات ایمپلنت دندان

ایمپلنت های دندانی یکی از موثرترین، کارآمدترین و زیباترین تکنیک ها برای جایگزین کردن دندان های شکسته و خراب شده به حساب می آیند. این روش کاشت دندان دارای مزیت های بسیاری است و در سال های اخیر شاهد افزایش موارد کاشت دندان در شهرهای مختلف کشور بوده ایم. اما این روش کاشت مانند سایر روش ها درمان صد درصدی ندارد و گاهی عوارضی نیز دارد. برخی از مشکلات ایمپلنت دندان ممکن است جدی باشد و عوارضی مانند عفونت خطرناک و لق شدن ایمپلنت را ایجاد کنند.  با آموزش بیماران در مورد رعایت اقدامات لازم بعد از کاشت می توان از ایجاد خطرات و عوارض ایمپلنت دندان پیشگیری کرد. در این مقاله قصد داریم خطرات ایمپلنت دندان و راه های پیشگیری از عوارض آن را بررسی کنیم.

خطرات ایمپلنت دندان

معرفی خطرات ایمپلنت 

برخی از مشکلات مربوط به ایمپلنت های دندانی رایج است و در اکثر افراد رخ می دهد. مشکلات رایج احتمال دارد بعد از عمل ایمپلنت دندان رخ دهد. در صورتی که عوارض ایمپلنت دندان بعد از چند روز از بین نرفت یا بدتر شد، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید. در زیر به معرفی برخی از عوارض ایمپلنت دندان می پردازیم.

عفونت ایمپلنت دندان

عفونت یکی از رایج ترین خطرات ایمپلنت دندان است. شدت و درجه عفونت دندان به افراد مختلف بستگی دارد. عفونت های باکتریایی لثه را می توان با آنتی بیوتیک ها یا پیوند بافت نرم درمان کرد. در صورتی که عفونت باکتریایی در استخوان ایجاد شود، بافت استخوانی عفونی و احتمالاً ایمپلنت برداشته می ‌شود.

بهبودی ضعیف ایمپلنت دندان

سیگار کشیدن یا دیابت کنترل نشده می تواند منجر به ترمیم ضعیف ایمپلنت دندان شود. هر دو عوارض باعث دیرتر خوب شدن بدن بیمار می شوند. اگر بیمار به پریودنتال کنترل نشده، که نوعی بیماری بافت لثه است و استخوان اطراف را از بین می برد، مبتلا باشد ممکن است دچار بهبودی ضعیف ایمپلنت دندان شود. 

شل شدن ایمپلنت دندان

احتمالا یکی از شایع ترین خطرات ایمپلنت دندان شل شدن آنها است. ممکن است زمانی خطر شل شدن، شما را تهدید کند که استخوان به اندازه کافی قوی نباشد و نتواند ایمپلنت را در خود جای دهد و نگه دارد. عواملی مانند بالا رفتن سن، کشیدن سیگار و اصابت ضربه شدید به صورت می تواند باعث شل شدن آن شود.

عدم تراکم استخوان ناکافی ایمپلنت دندان

اگر دندانپزشک مهارت کافی نداشته باشد و بدون در نظر گرفتن تراکم استخوان ایمپلنت را انجام دهد، استخوان و ایمپلنت به درستی بهبود نمی یابند و احتمال شل شدن و از بین رفتن آن وجود دارد.

مشکلات سینوسی دندان

نصب ایمپلنت اشتباه در فک بالا ممکن است مشکلات سینوسی ایجاد کند و در نتیجه باعث بروز خطرات ایمپلنت دندان شود. آنها معمولاً در اثر بیرون زدگی ایمپلنت دندان به داخل حفره سینوس ایجاد می شوند و سردرد و تورم سینوس ها را به وجود می آورند. رادیولوژی دهان و اشعه ایکس می تواند به دندانپزشک کمک کند تا مناسب ترین مکان را برای ایمپلنت پیدا کند.

کم شدن حجم لثه

گاهی اوقات بعد از نصب ایمپلنت، بافت لثه به عقب می رود و باعث متورم و دردناک شدن این ناحیه می شود.  در این جور مواقع باید بلافاصله با دندانپزشک مشورت کنید، زیرا اگر این وضعیت جدی شود، احتمالا ایمپلنت برداشته خواهد شد.

خونریزی دندان

خونریزی مزمن بعد از کاشت دندان، یکی از خطرات ایمپلنت دندان است که در صورت قطع نشدن خونریزی، مشکلات مختلفی ایجاد می شود.

راه های پیشگیری از عوارض ایمپلنت

پیشرفت در فناوری دندان و صدها هزار ایمپلنت دندانی موفق نشان می دهد که استفاده از این روش برای جایگزینی دندان های شکسته و از دست رفته مزایایی دارد. برای غلبه بر این شک و مشکل کافی است با جراحی کاشت و راه های پیشگیری از خطرات ایمپلنت دندان آشنا شوید. این روش ها عبارتند از:

راه های پیشگیری از عوارض ایمپلنت

کاهش یا ترک سیگار

استفاده از انواع دخانیات مانند سیگار، قلیان و مواد مخدر باعث ایجاد عفونت ها و التهاب های مختلف در دهان می شود. در واقع، سیگار خطر ابتلا به عفونت در دهان، دندان ها و لثه ها را در مواقع عادی به ویژه در حین و بعد از کاشت ایمپلنت افزایش می دهد. زیرا فرد برای کاشت ایمپلنت های دندانی فرآیند طولانی را طی می کند. بنابراین کاهش مصرف دخانیات یا ترک سیگار می تواند احتمال بروز خطرات ایمپلنت دندان را به حداقل برساند.

انتخاب پزشک متخصص و با تجربه

یک روش مهم برای پیشگیری از مشکلات دندانی، تخصص و تجربه پزشک در انتخاب و استفاده از ایمپلنت است. انتخاب متخصص با مدرک و گواهینامه در زمینه تخصصی و فوق تخصص پیوند، همچنین انجام مکرر این فرآیند می تواند تا حد زیادی از مشکلات مرتبط با آن جلوگیری کند.

از خوردن غذاهای سفت خودداری کنید

پس از کاشت ایمپلنت، از خوردن غذاهای جامد در آن سمت دهان خودداری کنید. غذاهای جامد یکی از عواملی است که ممکن است قبل از نصب تاج ایمپلنت باعث تولید حرکات ریز شود. بنابراین بهتر است تا از سمت دیگر دهان خود غذا را بجوید.

استفاده از ایمپلنت های دندانی با کیفیت بالا

علت اصلی آسیب ایمپلنت در دراز مدت عدم استفاده از ایمپلنت با کیفیت است. بنابراین هنگام مراجعه به مطب ها و کلینیک های خصوصی دندانپزشکی از دندانپزشک بخواهید که از بهترین مارک ایمپلنت برای نصب استفاده کند. حتی با قیمت ایمپلنت مناسب نیز می توان ایمپلنت با کیفیت انجام داد و در بودجه متوسط ایمپلنت کره ای انتخاب مناسبی است. 

ایمپلنت دندان مناسب چه افرادی نیست؟

نصب ایمپلنت های دندانی و همچنین سایر عملیات ها نیاز به شرایط خاصی برای عملکرد دارد. افرادی که در زیر از آن ها نام می بریم، نمی توانند با استفاده از این روش ایمپلنت دندان انجام دهند. زیرا ایمپلنت در این افراد ممکن است بیمار را دچار خطرات ایمپلنت دندان کند.

  • افراد سیگاری
  • افرادی که داروهای خاص مصرف می کنند.
  • فردی که بیماری لثه دارد.
  • کسانی که از سلامت عمومی برخوردار نیستند.

سخن آخر

حتی ایمپلنت های دندانی با تمام مزایا و ویژگی های منحصر به فرد خود عوارضی را به همراه دارند، بنابراین لازم نیست نگران این موضوع باشید. بروز علائمی همچون خونریزی دندان، درد و عفونت رایج هستند و بعد از چند روز با دارو برطرف می شوند. اما برخی از عوارض جدی تر هستند و نیاز است که به پزشک متخصص مراجعه کنید. در کنار تمام ناراحتی ها و خطرات ایمپلنت دندان، دستورالعمل ها و نکاتی برای مراقبت نیز وجود دارد که اگر آنها را رعایت کنید، دندان های شما می توانند زیبا شوند.